Χορός Βυζαντινῆς Ἐκκλησιαστικῆς Μουσικῆς «Ψαλτικόν Σύναγμα»

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Ψαλτοτράγουδο γερ. Αμφιλοχίου Δοχειαρίτου (Πλήρες)

«Ψαλτοτράγουδον τῷ καλῷ Ποιμένι»


Το παρόν ψαλτοτράγουδο κατεγράφη τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους για τις ανάγκες του Χορού Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής "Ψαλτικόν Σύναγμα", με σκοπό να ψαλεί, μετά από χειροτονία στον Αρχιερέα που τέλεσε το Μυστήριο, ως ευχαριστήριο. 

Κατεγράφη με βάση την ηχογράφηση του Αρχιμανδρίτου Αμφιλοχίου, Καθηγουμένου της Ι. Μ. Δοχειαρίου. Αποτελεί προσπάθεια καταγραφής του Άγγελου Σέφκα, από τον οποίο αποδόθηκε και ο τίτλος με βάση το περιεχόμενο, αφού δεν επιγράφεται κάπου αλλού. Σημειώνεται ότι το έγγραφο δεν είναι πλήρες αλλά απουσιάζει ο τελευταίος στίχος.

Ο Γέροντας Αμφιλόχιος γεννήθηκε το 1961 στο Στεφάνι Κορινθίας (κατά κόσμον Θεοφάνης), γιος του ιερέα Iωάννη Παπαντωνίου. Είναι απόφοιτος της Pιζαρείου Eκκλησιαστικής Σχολής, όπου και διδάχθηκε αρχικά τη μουσική από τον Δημήτριο Παναγιωτόπουλο-Kούρο. Tις μουσικές του σπουδές τελειοποίησε με τον Θεόδωρο Xατζηθεοδώρου στο Mετόχι του Παναγίου Tάφου στην Aθήνα και αργότερα με τον π. Διονύσιο Φιρφιρή στο Άγιο Όρος. Εκάρη μοναχός στην I. M. Προυσού Eυρυτανίας το 1980. Αμέσως έπειτα εγκαταστάθηκε στην Iερά Μονή Δοχειαρίου Aγίου Όρους, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Σημαντική είναι η συνεισφορά του στη διάδοση του μουσικού ύφους της Μονής, όπως αυτό αποτυπώθηκε στους ψηφιακούς δίσκους της σειράς "Σύμμεικτα" του Μανόλη Χατζηγιακουμή.

Ο Γέροντας Αμφιλόχιος, νεαρότερος.
Από το:  http://e-kere.gr/









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου