Χορός Βυζαντινῆς Ἐκκλησιαστικῆς Μουσικῆς «Ψαλτικόν Σύναγμα»

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Χερουβικό Γ' Ήχου, Χαρίλαος Ταλιαδώρος

Ζωντανή Ηχογράφηση, Χερουβικό γ' ήχου, Χαρίλαος Ταλιαδώρος.



Στην παρούσα ηχογράφηση ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Χαρίλαος Ταλιαδώρος, ερμηνεύει τον Χερουβικό Ύμνο σε ήχο γ'. 

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος αποτελεί μια από τις τελευταίες εξαιρετικές φωνές στον χώρο της Ψαλτικής Τέχνης. Γεννήθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη και μαθήτευσε στο Ωδείο Αθηνών δίπλα στον Χριστόφορο Κουτσουράδη. Εκείνος, όμως, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ψαλτική του εξέλιξη ο Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Κωνσταντίνος Πρίγγος, του οποίου οι μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη δεν άφηναν ανεπηρέαστο τον νεαρό τότε ιεροψάλτη. Γρήγορα ανέβηκε σε σπουδαία αναλόγια της Θεσσαλονίκης και από το 1952 μέχρι και σήμερα ψάλλει ακατάπαυστα τα μεγαλεία του Θεού στο αναλόγιο του Ι. Καθ. Ναού της του Θεού Σοφίας. Η διδακτική του δεινότητα και το συγγραφικό του τάλαντο είναι γνωστά σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Οικουμένη. Αυτό, όμως, που κάνει σε όλους εντύπωση είναι η διαυγής και γεμάτη νεανικό πάθος φωνή του, την οποία διεφύλαξε ως κόρην οφθαλμού και διατηρεί μέχρι και σήμερα στα 92 του χρόνια. Το παρακάτω δείγμα αποτελεί τεκμήριο των όσων εγράφησαν και, σαφώς, αναδεικνύει τον πολιό "Άρχοντα" ως παράδειγμα μίμησης για τους νέους ιεροψάλτες. 

Η εν λόγω ζωντανή ηχογράφηση αποτελεί μέρος του αρχείου του ιεροψάλτη Άγγελου Σέφκα, ο οποίος βρέθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης για να συναντήσει τον "λέοντα των αναλογίων" στα πλαίσια εργασιών για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Η Βυζαντινή μουσική επιστήμη και καλλιτεχνική δημιουργία" του Α.Π.Θ. Τέλος, ευχαριστίες ανήκουν στην κα. Μαρία Αλεξάνδρου, Μουσικολόγο - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμ. Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., και στον κ. Χρήστο Τογκαρίδη Λαμπαδάριο του  Ι. Καθ. Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, που αποτέλεσαν τους συνδετικούς κρίκους για αυτή την συνάντηση με τον κ. Χαρίλαο Ταλιαδώρο.

Με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο,
την Καθηγήτρια Μαρία Αλεξάνδρου
και τον Λαμπαδάριο της Αγ. Σόφιας Θεσ/νίκης Χρ. Τογκαρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου