Χορός Βυζαντινῆς Ἐκκλησιαστικῆς Μουσικῆς «Ψαλτικόν Σύναγμα»

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

"Η Βυζαντινή μουσική επιστήμη και καλλιτεχνική δημιουργία"

Η Βυζαντινή μουσική επιστήμη και καλλιτεχνική δημιουργία



Αυτός θα είναι ο τίτλος του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Π.Σ.), "Βυζαντινή μουσική επιστήμη και καλλιτεχνική δημιουργία" που προκηρύσσεται άλλη μια χρονιά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και πιο συγκεκριμένα, από τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών και Θεολογίας. Η επίσημη προκήρυξη θα ανακοινωθεί μέχρι τέλος της εβδομάδας, ενώ οι υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Τα μαθήματα θα γίνονται τα απογεύματα της Παρασκευής κάθε εβδομάδας.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η προαγωγή της γνώσης των μεταπτυχιακών φοιτητών και η ανάπτυξη της έρευνας στην επιστήμη της Βυζαντινής Μουσικολογίας σε επίπεδο ιστορίας, μορφολογίας, βαθιάς θεωρητικής και πρακτικής γνώσης της ασματικής πράξης, παλαιογραφικής εξέλιξης και ανάπτυξης της γνώσης. Με βάση τα παραπάνω επιδιώκεται: α) Η ειδική σπουδή, καλλιέργεια και προαγωγή σύνολης της Βυζαντινής μουσικής επιστήμης και η διεπιστημονική μελέτη της ως μέγιστο και διαχρονικό πολιτιστικό γεγονός. β) Η άρτια συγκρότηση νέων επιστημόνων. γ) Η στελέχωση της ευρύτερης μουσικής εκπαίδευσης και της εκκλησίας με καλύτερα και βαθύτερα καταρτισμένους επιστήμονες μουσικούς - κατόχους υψηλής μουσικής, λειτουργικής και υμνολογικής παιδείας. δ) Η διερεύνηση και σπουδή και ευρεία προβολή των ζητημάτων που σχετίζονται με την ιστορική και πολιτιστική διάσταση του Βυζαντινού, μεταβυζαντινού και νεότερου μουσικού πολιτισμού, των ανθρώπων-καλλιτεχνών και δημιουργών που πρωτοστατούν σε αυτήν και της παγκόσμιας απήχησης του έργου τους.  

Για επιπλέον πληροφορίες ενημερωθείτε από τον ιστότοπο του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.: Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου