Χορός Βυζαντινῆς Ἐκκλησιαστικῆς Μουσικῆς «Ψαλτικόν Σύναγμα»

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Δοξαστικό των Αίνων του Αγ. Ευσταθίου

Δοξαστικό των Αίνων του Αγ. Ευσταθίου

Ο Αγ. Ευστάθιος και οι υιοί του,
Αγάπιος και Θεόπιστος.
Μυλοπόταμος, Αγ. Όρος.
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Ευστάθιος ήταν ρωμαίος στρατηγός στη Ρώμη και ονομαζόταν Πλακίδας. Μεταστράφηκε στη χριστιανική πίστη με θεοσημία. Ενώ κυνηγούσε είδε ένα ελάφι που είχε ανάμεσα στα κέρατά του ένα σταυρό με τον Εσταυρωμένο που τον καλούσε στην αληθινή πίστη. Βαπτίσθηκε με το όνομα Ευστάθιος και τον ακολούθησε η γυναίκα του Τατιανή, που πήρε το χριστιανικό όνομα Θεοπίστη, καθώς και οι δύο γιοι τους, Αγάπιος και Θεόπιστος. 

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η πίστη του θα δοκιμαστεί με ιώβειες συμφορές: η περιουσία του θα χαθεί, η γυναίκα του και οι γιοι του θα απαχθούν, αλλά τελικά, χωρίς να χάσει την πίστη του, και την οικογένειά του θα ξαναβρεί και την περιουσία του θα ξανακερδίσει. Επί Αδριανού (117-138), επειδή αρνήθηκε να προσφέρει θυσία στα είδωλα, γνώρισε μαρτυρικό θάνατο μαζί με όλη την οικογένειά του. Θα ψηθούν ζωντανοί κλεισμένοι σε ένα χάλκινο ταύρο που απέξω του έβαζαν φωτιά.

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της Συνοδείας του (Αγ. Θεοπίστης, Αγ. Αγαπίου & Αγ. Θεοπίστου) ανεβάζουμε το Δοξαστικό των Αίνων που θα ψαλλεί στην Ιερα Αγρυπνία για την μνήμη των Αγίων, σήμερα στον Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπως θα εκτελεστεί από τον Χορό Νέων Ιεροψαλτών. Το παρόν κείμενο αποτελεί σύνθεση του Ιεροψάλτου του Ναού και μέλους του Χορού μας, Άγγελου Σέφκα.

Ο Άγιος και η Συνοδεία του ας είναι βοηθοί των κυνηγών αλλά και κάθε οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου