Χορός Βυζαντινῆς Ἐκκλησιαστικῆς Μουσικῆς «Ψαλτικόν Σύναγμα»

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

"Τήν γάρ σήν μήτραν...", Ήχος Β'


Το Μεγαλυνάριο της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου σε ήχο Β'

"Η Γέννησις", τμήμα εικόνος του αγιογραφικού οίκου
της Αδελφότητος της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου Αγ. Όρους
.

Μία από τις λιγοστές φορές που τελείται πλέον η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου είναι και η ημέρα της Παραμονής των Χριστουγέννων. Ωστόσο, όταν αυτή η ημέρα τυχαίνει να είναι Σάββατο ή Κυριακή η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου τελείται ανήμερα της μεγάλης Εορτής. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην ακούγεται ο Ειρμός της Θ' Ωδής, δηλ. "Μυστήριον ξένον", αλλά το Μεγάλο Μεγαλυνάριο της Θεοτόκου, "Ἐπi σοὶ χαίρει, Κεχαριτωμένη...". 

Με την ευκαίρια της αυριανής όμοιας περίπτωσης επισυνάπτεται η παρακάτω σύνθεση: "Τὴν γὰρ σὴν μήτραν..." σε ήχο Β', από τον Ιεροψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Διαβατών, Άγγελο Σέφκα, βασισμένο σε πανομοιότυπες μουσικές φόρμουλες των Ύμνων της Αγίας Αναφοράς, που προηγούνται του Μεγαλυναρίου, όπως αυτοί επικράτησαν να λέγονται. 

Από μουσικολογικής πλευράς, ο συνθέτης επιλέγει να επικεντρωθεί σε δύο συγκεκριμένα σημεία, στις φράσεις "πλατυτέραν οὐρανῶν" και "πᾶσα ἡ κτίσις δόξα σοι". Στη μεν πρώτη φράση, αντιγράφει τον μεγάλο Πρωτοψάλτη Ιάκωβο τον Πελοποννήσιο (+ 23.04.1800) και την πασίγνωστη σύνθεση του "Ἀγαπήσω σε", προκειμένου να αποδώσει μουσικά το "ύψος" των ουρανών (Γα'). Στη δε καταληκτική φράση "πᾶσα ἡ κτίσις δόξα σοι" παλιλογίζει εκ τρίτου (πᾶσα ἡ κτίσις δόξα σοι, δόξα σοι, ἡ κτίσις δόξα σοι) υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της προτροπής να δοξάσει όλη η Κτίση την Μητέρα του Πλάστη, ευχαριστώντας την για την συμμετοχή της στο μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου.

Η ομάδα σύνταξης και άπας ο Χορός Ιεροψαλτών σας εύχεται καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου