2ο Σεμινάριο Φωνητικής
του Χορού Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής "Κλίμαξ"
με εισηγητή τον βραβευμένο τραγουδιστή, τραγουδοποιό, παραγωγό και καθηγητή Φωνητικής, Γιάννη Παπαγιαννίδη (John Jeff Touch)
Μετά την πρώτη απόπειρα γνωριμία του Χορού Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής "Κλίμαξ" με την Φωνητική, χθες (17η Νοεμβρίου 2019) επαναλήφθηκε με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία το 2ο Σεμινάριο Φωνητικής με προσκεκλημένο εισηγητή τον βραβευμένο τραγουδιστή, τραγουδοποιό, παραγωγό και καθηγητή Φωνητικής, Γιάννη Παπαγιαννίδη, γνωστό στο ευρύτερο κοινό με το καλλιτεχνικό του όνομα, John Jeff Touch.
Το 2ο Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στον ανακαινισμένο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου και Αγ. Αναργύρων Διαβατών Θεσσαλονίκης, του οποίου τον προϊστάμενο, π. Κωνσταντίνο Κάβελα, ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Διήρκησε περί τις τέσσερις ώρες και η προσέλευση του κοινού ήταν ενθαρρυντική για αντίστοιχες προσπάθειες στο μέλλον. Σημαντική ήταν η παρουσία κυρίως παιδιών και εφήβων, μαθητών των Τμημάτων "Ψαλτικής Τέχνης και Βυζαντινής Μουσικής" του Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Διαβατών και του "Πολυάνειου Μουσικού Εργαστηρίου" Αγ. Αθανασίου Θεσσαλονίκης.
Όσον αφορά στον εισηγητή, πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο τραγουδιστή και παραγωγό, ο οποίος, παρά το γεγονός της μικρής του ηλικίας, έχει διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολείται κυρίως με την ροκ και την ποπ-ροκ μουσική, αλλά η γνώσεις του στη Φωνητική τον έχουν κάνει γνωστό σε έναν ευρύ ψαλτικό κύκλο στη Θεσσαλονίκη και την εν γένει Κεντρική Μακεδονία. Διδάσκει σύγχρονο τραγούδι στο "Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης" και είναι μουσικός παραγωγός της WA-Records, έχοντας πολλές επιτυχημένες δισκογραφικές εργασίες.
Αρχικά, ανοίγοντας το 2ο Σεμινάριο Φωνητικής επικεντρώθηκε στην ανάγκη του να γνωρίζει κάποιος το φωνητικό του όργανο, πώς να το χρησιμοποιεί αλλά και στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Φωνητική στον ψάλτη. Όπως υπογράμμισε, ο ψάλτης επιτελώντας ένα έργο πολυεπίπεδο αντιμετωπίζει ποικίλες δυσκολίες και η φωνή δε θα πρέπει να είναι μία από αυτές. Θα πρέπει να ψάλλει ανεμπόδιστα χωρίς φόβο, δισταγμό και πιέσεις για να μπορεί να αναπαύσει το ακροατήριο του δίνοντάς του την ευκαιρία να προσευχηθεί.
Εν συνεχεία, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία της φωνής και πως αυτή επιτυγχάνεται, αναλύοντας τη διαδικασία της αναπνοής, μελετώντας τα ηχεία του σώματος και παρουσιάζοντας ασκήσεις εισπνοής και εκπνοής, ζεστάματος, χαλάρωσης της μάσκας του προσώπου κ.ά. Το ενδιαφέρον του κοινού κέντρισαν οι διατροφικές συμβουλές, καθώς και εκείνες που αφορούσαν την πρόληψης και καταπολέμηση ασθενειών της φωνής αλλά και τη διαχείρισή της σε περίοδο ασθένειας.
Η μεγάλη προσέλευση εφήβων και παιδιών έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν πολλά θέματα που τους αφορούν, κυρίως όμως το κομμάτι της Μεταφώνησης. Οι καταιγιστικές ερωτήσεις των νεαρών ψαλτών και ψαλτριών δεν έφεραν σε δύσκολη θέση τον εισηγητή, ο οποίος απάντησε σε όλες αφήνοντας ευχαριστημένο το νεανικό του κοινό.
Ακολούθησαν ερωτήσεις πάσης φύσεως που διευκόλυναν το ακροατήριο να εκφράσει ανησυχίες και προβληματισμούς, προσφέροντας εποικοδομητικό διάλογο αλλά και στιγμές γέλιου.